JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her: 
 

Hjem
Søg
JYRAK
Udstillinger
Killinger til salg
Opdræt
Medlemsservice
Katteracer
Betaling til JYRAK
Formularer


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
Herning 2019

NY! Ventetid på stamtavler

Køb af kattegrus med medlemsrabat

JYRAKs kalender 2019

Kattemagasinet

 Info om nye regler vedr. stambogsføring

FIFe vedtager hvert år på sin generalforsamling nogle ændringer eller tilføjelser til avls- og registreringsreglerne. Man kan altid finde de aktuelle regler på FIFe´s hjemmeside: www.fifeweb.org -> Rules and Forms -> Breeding & Registration Rules.
Felis Danica vedtager ligeledes af og til nationale tillæg til avls- og registreringsreglerne.

Fra 24-2-2014 skal BRITISH SHORTHAIR opdrætterne være opmærksomme på følgende ændring:

Alle hankatte af racen British Shorthair skal være HCM scannet med resultat normal før tidspunkt for parring. Scanningen må på tidspunktet for parringen højst være:

12 måneder gammel for katte ≤ 3 år

24 måneder gammel for katte > 3 år (for katte mellem 3-4 år må attesten dog højst være 12 måneder gammel).

Katte som er scannet normal efter det fyldte 7. år behøver ikke fremadrettet indsende fornyet scanningsattest.

Scanningsattest skal fremsendes sammen med stamtavlerekvisitionens øvrige attester. Af scanningsattesten skal fremgå følgende: Kattens fuldstændige navn, registreringsnummer og ID-mærkning. Attesten skal være Felis Danicas HCM attest, og scanningen skal være udført af en dansk dyrlæge der er medlem af Ekkogruppen.


Felis Danica har endnu ikke nået at lave sin egen attest, så derfor kan I selvfølgelig roligt indsende jeres Pawpeds attester på jeres hankatte indtil videre. Det har fremgået tydeligt af de mange henvendelser fra brite opdrættere inden Felis Danicas plenarforsamling, at langt de fleste katte alligevel allerede er scannet, så i det store og hele er forskellen at I lige holder øje med datoen for seneste scanning, så den ikke bliver for gammel og dermed uaktuel.
Hvis du er i tvivl om hvilke dyrlæger der er kvalificeret til at scanne i forbindelse med dette avlsprgram, så kan du finde en liste over Ekko gruppens dyrlæger her: EKKOGRUPPEN.
Endelig herfra ros til brite opdrætterne for at være de første der vedtager et avlsprogram, der omhandler et så kompliceret emne, og som rent faktisk kan komme til at gøre en fordel for kattenes sundhed.

Fra 1. januar 2014 skal du være opmærksom på følgende nye regler:
* Det er ikke længere tilladt at parre hvid til hvid (EMS kode w) i nogen race
* Præcisering af avls- og registreringsreglerne medfører ny parringsattest - hvis du bestiller stamtavler her på hjemmesiden behøver du ikke foretage dig noget; men hvis du anvender parringsattest på papir, så skal du huske at sikre dig at det er den nyeste version - den ligger under formularer.
* Briten skifter navn og hedder atter British Shorthair.

Fra 1. januar 2012 skal du være opmærksom på følgende nye regler:

For NFO:
* Alle avlskatte skal være testet for GSD IV (Glucose Storage Disease) medmindre begge kattens forældre er dokumenteret ikke-bærer af GSD IV.
* De testede katte skal være identificerbare med mikrochip eller tatovering, og denne skal fremgå tydeligt af testresultatet.
* Bærere må kun parres med ikke-bærer.
* En gyldig attest skal følge kattens stamtavle.

Du bestemmer selv hvilket laboratorium du vil anvende til testen. Du kan vælge at involvere din dyrlæge, eller du kan vælge selv at indsende DNA på et mundhuleskrab til det valgte laboratorium. Testen kan udføres af f.eks. Biofocus eller Laboklin i Tyskland. Disse er kommercielle laboratorier.
Vil du hellere lægge dine penge på et laboratorie, der er tilknyttet en højere læreanstalt og dermed på den lange bane støtte forskning, kan vi varmt anbefale Langford i England, som er en del af Bristol Universitet. Her skal du være opmærksom på at der skal en ekstra attest med i kuverten der beskriver indholdet som DNA - attesten findes nederst på hjemmesiden der linkes til. Du finder den lige under Submissions from EU countries, Norway and Switzerland.

Du er selv ansvarlig for at læse, forstå og udfylde papirerne til laboratoriet korrekt.

For BUR:
* Alle avlskatte skal være testet for GM2 (Gangliosidosis) medmindre begge kattens forældre er dokumenteret ikke-bærer af GM2.
* De testede katte skal være identificerbare med mikrochip eller tatovering, og denne skal fremgå tydeligt af testresultatet.
* Bærere må kun parres med ikke-bærer.
* En gyldig attest skal følge kattens stamtavle.
* Opdrætteren skal informere købere af BUR katte om GM2 og registreringspolitikken.

Du bestemmer selv hvilket laboratorium du vil anvende til testen. Du kan vælge at involvere din dyrlæge, eller du kan vælge selv at indsende DNA på et mundhuleskrab til det valgte laboratorium. Testen kan udføres af f.eks. Veterinary Genetics Laboratory på UC Davis i USA.

Du er selv ansvarlig for at læse, forstå og udfylde papirerne til laboratoriet korrekt.Registrering af øjenfarve hos racer med højt hvidt (van og harlekin mønster / hhv. 01 og 02
Hos følgende racer skal øjenfarven registreres hos katte med hvid andel van og harlekin på følgende måde - 01 og 02 for andel af hvidt, alle 60-numre er angivelse af øjenfarven:
ACL/ACS 01, 02 61/62/63/64/65/66/67
MCO/NFO/SIB/TUA 01, 02 61/62/63/64
CRX/DRX/GRX 01, 02 61/62/63/64/65/66/67
JBT 01, 02 61/62/63/64
KBL/KBS 01, 02 61/62/63/64
MAN/CYM 01, 02 61/62/63/64/65/66/67
SPH/DSP 01, 02 61/62/63/64/65/66/67
PEB 01, 02 61/62/63/64/65/66/67

Bicolor katte og katte med uspecificeret hvidt, altså 03 og 09 skal IKKE opgive øjenfarve ved stambogsføring.

Ændring af stamtavler
Felis Danica har udsendt en ny formular, som skal anvendes ved ændringer af stamtavler.