JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Katteracer > Kategori 1 > Tyrkisk Van
 

Kategori 1
-- 
Perser/Exotic
Ragdoll
Hellig Birma
Tyrkisk Van
Kategori 2
Kategori 3
Kategori 4
Foreløbigt godkendte racer
Huskatte


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Racebeskrivelse: Tyrkisk Van

Den Tyrkiske Van kat er en meget gammel race, med dybe rødder i Armeniens historie, født ved søen Van i det gamle Armenien. Den første beskrivelse af hvide semilanghårskatte med ringe på halen er et billedskærerarbejde på et smykke, som går helt tilbage til 1600 år f. Kr., og de er senere blevet afbillede på segl og ornamenter, og da romerne omkring 75 år f. Kr. erobrede området, adopterede de et emblem med en kat på deres krigsbanner. Det var en lys ensfarvet kat, og den havde en hale med ringe.

Den Tyrkiske Van kom til Europa (England) i 1955, med 2 engelske damer, fra søen Van. De gik i gang med at få katten anerkendt som race. Tyrkisk Van er en middelstor kat, hunkatten er en del mindre, en hankat kan veje op til 8 – 9 kg. Vanen er en kat med lang kraftig krop, med mediumlange ben, et bredt hoved og brede skuldre, hunkatten er mere feminin. Vægten kommer i anden række, og skal stå i forhold til knoglestruktur og skelet, men de vokser i op til 5 år. Det mest påfaldende træk ved katten er dens aftegninger; sædvanligvis 2 farvede pletter mellem ørerne (gardiner), delt af en hvid skilning, og så den farvede buskede hale.

Foto Barbara Hassenteufel
Tyrkisk Van
GIP Soyadi's Claudius & GIP Soyadi's Diana
 
Der kommer i nogle kuld Vaner med mange pletter, de må helst ikke holdes ude af avl, for hvis man bliver ved med at parre de katte med de bedste aftegninger og ingen pletter, vil det ende med ingen farve i hoved og halvt hvide haler, da katten genetisk er en rød kat med et hvidpletningsgen.

Et andet træk hos Tyrkisk Van er pelsen. Den er utrolig blød og kashmir-lignende, der er ingen underuld, så pelsen filtrer ikke og er meget let at holde. Den har også en variabel længde, lang og kraftig om vinteren (hvis den kommer ud) og kort om sommeren. Pelsen er også vandtæt, den skyr ligefrem vandet. Hopper katten i vandet eller falder i ved et uheld, ryster den sig bare og er hurtig tør igen.

Søen Van er Tyrkiets største sø og en af verdens højst liggende søer. Pelsen må havde udviklet sig i reaktion til de meget kolde vintre i højderne og meget varme somre med kun lidt ly eller skygge. Kattene er nok taget til bjergenes vandløb og søen for at køle sig af. Vaner har været set fange fisk i den lavvandet del af søen for at fylde deres tomme maver. De er meget betagede af vand og kan få megen tid til at gå ved at sidde og fiske ved foderhullet i et akvarium. Rindende vand er også fascinerende, og mange Van ejere må om morgenen have tålmodighed, mens deres kat plasker i det vand, de skal vaskes i. Brusebadet kan man også risikere at skulle dele, men skal den vaskes med sæbe, så får piben en anden lyd, det er ligesom med små børn, det er sjovt at plaske i en vandpyt, men at blive vasket er ikke nær så sjov.

Foto:Barbara Hassenteufel
<br>
Tyrkisk Van
Van Adtelo Vandal
 
Van katten betragter mere sig selv som en ledsager og ikke som et kæledyr, den tåler ikke at blive ignoreret af sine mennesker. Har man været væk fra den en hel dag, forlanger den, at man først tager sig af den, og så senere kan man gå i gang med andre ting. Den kan ikke lide at blive holdt tæt eller omfavnet, men elsker at ligge nær ved en, på dit skød eller kigge over din skulder, siddende på ryggen af en stol. Skønt den generelt er stille, dog ikke de fertile hankatte, der elsker at høre sig selv synge, forventer en Tyrkisk Van, at når den siger noget, hører man efter og svarer. At ignorere dem er at invitere til et skrab på armen for at minde om, at de også er betydningsfulde. De har en god hukommelse og lærer hurtig af deres fejl. Van er ikke en elegant kat, den kan godt forfejle et spring, eller ligger den og sover på et skab eller i en vindueskarm, dratter den tit ned og sidder bagefter og prøver på at lade som ingenting.

Racen blev anerkendt i England i 1969 og i FIFe i 1971, men dog kun i hvid/rød og hvid/creme, men i 1997 er den også anerkendt i andre naturlige farver. Tyrkisk Van kom til Danmark i 1977, men først i 1988 startede et opdræt af racen. Da racen næsten har været udryddet i Tyrkiet, har man påbegyndt et opdrætsprogram af racen i Zoologiske haver bl. a. i samarbejde med amerikanerne.


 Foto: Keld Krog
 Tyrkisk Van
IC Cadi Van Kedi von Alexis
  
SpecialklubStandard m.m.

  • FIFe standard
  • FIFe scale of points
  • EMS kode systemet
  • Godkendte TUV farver/koder