JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Katteracer > Kategori 4 > Abyssinier/Somali
 

Kategori 1
Kategori 2
Kategori 3
Kategori 4
-- 
Abyssinier/Somali
Balineser, Orientalsk kort- og langhår, Siameser
Cornish Rex
Devon Rex
German Rex
Japanese Bobtail
Peterbald
Russian Blue
Sphynx
Foreløbigt godkendte racer
Huskatte


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Racebeskrivelse: Abyssinier & Somali

Kilde: Royal Canin
<br>Fotograf: Lenfant 
Abyssinier 
  
Abyssinieren/Somalien er en elegant kat af middel størrelse og harmonisk af bygning. Den er langbenet og har en fast og muskuløs krop. Hovedet er af middelstørrelse, viser middellang kileform, nærmest som en ligesidet, stump trekant, hvor alle konturerne er afrundede, bløde og graciøse uden flade sider. Profilen må hverken være lige eller have et tydeligt stop, men skal være en blød bue - hagen er stærk og veludviklet set fra alle sider.

Ansigtsmarkeringerne skal være tydelige og kraftige, og de skal danne en fin kontrast til de lysere partier omkring øjnene, på begge sider af næseborene og hagen. Øjnene er mandelformede, store, funklende og meget udtryksfulde. Ørerne er forholdsvis store, opmærksomt fremadrettede og placeret langt fra hinanden. De er brede ved basis og let afrundede i spidsen. Tommelfingermærker på ørerne og tufser på ørerspidserne er ønskelige, men ikke så almindelige. Pelsen er ticket, dvs. at hvert hår er farvet på tværs i lyse og mørke bånd. Tickingen er tydelig og ensartet med minimum 4 farvebånd på hvert hår med spidserne i kattens kontrastfarve. Bryst, mave og indersiden af benene, undersiden af halen samt halespidsen er ikke ticket.
 Kilde: Royal Canin
<br>Fotograf: Lenfant
 Somali
  

Abyssinieren og Somalien er i FIFe godkendt i følgende farver: Vildtfarvet: Rødbrun ticked med sort. Bundfarven dyb orange til kastaniebrun.
Sorrel: Varm kobber ticked med kanelbrunt. Bundfarven dyb abrikos til orangerød.
Blå: Varm creme ticked med mørk stålblå/grå. Bundfarven varm creme/murstensrød.
Fawn: Dyb, varm rosabeige, ticked med lys kakaobrunt. Bundfarven varm rosa.

Sølv: Sølvet følger de andre farver i kontrastfarven - dvs. en sortsølv har sort ticking og kontraster, en sorrelsølv har kanelbrun, en blåsølv har stålblå og en fawnsølv har lys kakaobrun kontrastfarve. For alle sølvfarverne gælder, at bundfarven over hele kroppen skal være skinnende hvid.

Abyssinierens/Somaliens temperament:
Abyssinieren/Somalien tilhører de letbyggede og elegante racer, og generelt kan man sige, at jo mere langbenet og elegant en kat er, jo mere livlig og legesyg vil den være. Abyssinieren er derfor generelt en livlig og legesyg kat med et stort aktivitetsniveau.

Abyssinieren/Somalien knytter sig stærkt til sine mennesker, men mange er så udadvendte og menneskeglade, at de med største fornøjelse tager imod gæster og ser, om de kan lokke dem til at lege og kæle. Abyssinieren/Somalien er en nysgerrig og kontaktsøgende kat, der gerne vil følge med i alt, hvad der sker i hjemmet - enten du skal i bad, lave mad, gøre rent eller skrive brev. Den elsker at blive leget med, men kan også beskæftige sig selv i lange tider af gangen.

Abyssinieren/Somalien er normalt en glad og harmonisk kat, der ikke er bange for ret meget. De er meget livlige, tillidsfulde og modige typer og egner sig dårligt til at gå frit ude. Risikoen for, at de bliver kørt ned, skudt af jægere eller jagtet væk af en hund, er alt for stor. Der er også en realistisk smitterisiko for den fritløbende kat, en risiko for f.eks. katteaids eller katteleukemi, som vel de færreste katteejere ønsker, deres kat skal udsættes for. Det bedste er, hvis man kan lave en løbegård. Dette kan som regel indrettes i de fleste haver uden de store udgifter eller besvær - og en sådan katte-voliere kan let blive en af havens store attraktioner, hvis den indrettes og pyntes med smag. Og katten vil elske den.


 Kilde: Royal Canin
<br>Fotograf: Lenfant
 Abyssinier
  
SpecialklubberStandard m.m.

  • FIFe standard
  • FIFe scale of points
  • EMS kode systemet
  • Godkendte ABY/SOM farver/koder