JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Katteracer > Kategori 4 > German Rex
 

Kategori 1
Kategori 2
Kategori 3
Kategori 4
-- 
Abyssinier/Somali
Balineser, Orientalsk kort- og langhår, Siameser
Cornish Rex
Devon Rex
German Rex
Japanese Bobtail
Peterbald
Russian Blue
Sphynx
Foreløbigt godkendte racer
Huskatte


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Racebeskrivelse: German Rex

GERMAN REX er en mellemstor, muskuløs kat på slanke ben af mellemlængde. Hovedet er rundt med kraftigt udviklede kinder, store, åbne ører. Øjne af medium størrelse i farve passende til pelsfarven. Pelsen er silkeagtig, kort med tendens til krøller. Knurhår krøllede.

Alle farver, med eller uden hvidt, er tilladte. Kropsbygningen er noget tungere end hos Cornish Rex - mere i stil med Européen.

German Rex-katten er et absolut venligt væsen, der hurtigt skaber kontakt til sit menneske. Den er livlig, legesyg og intelligent. Den behersker, som andre Rexer, alle slags akrobatiske kunster, som den gentager gang på gang til stor glæde for omgivelserne. Temperamentet er faktisk det samme som hos en Cornish Rex. German Rex-opdrættet har ligget i dvale siden en gang i 70’erne. Der er nu en gruppe ivrige opdrættere i Tyskland, Finland, Schweiz, Rusland og Danmark, der forsøger at genetablere racen ved især at anvende Cornish Rex-katte i avlen, idet de to racer er genetisk ens.

GERMAN REXENS HISTORIE
German Rex begyndte med hankatten Munk i 1930-31 i den østeuropiske by Königsberg. Han var søn af en Angorakat og en Russian Blue og havde to andre krøllede brødre i kuldet, men disse blev tidligt kastreret. Munk spredte sine værdifulde gener kritikløst blandt landsbyens skønne damekatte, men for sin ejer havde han helt andre værdier end sin krøllede pels.

I sommeren 1951 opdagede lægen, dr. Rose Scheuer-Karpin, i en hospitalshave i Berlin-Buch en sort, krøllet kat. Klinikpersonalet kunne fortælle, at man faktisk havde kendt til dyret siden 1947. Lægen kaldte katten Lämmchen (tysk for lille lam). Hendes formodning om, at det måtte dreje sig om en mutation, viste sig at være rigtig. Derved blev Lämmchen til den første tyske avls-rexkat og stammoder til de nuværende German Rex. Først i 1957, da hendes livsledsager Blacki I døde, lykkedes det at få hende parret med sønnen Fridolin. Hun fik to krøllede hankillinger og 2 normalpelsede hunkillinger. Det var så beviset på en mutation.

I mellemtiden fandt man også krøllede katte i England, de senere Cornish og Devon Rexer. Dengang var man ikke klar over, at disse var af forskellig genmasse. Denne uvidenhed medførte, at man krydsede disse katte, der igen i løbet af få år resulterede i, at der ikke fandtes flere tyske Rexer. Allerede i 1968 fandtes der bare tre Lämmchen efterkommere. Det er takket være familien Barensfeld (opdræt vom Grund) i Østberlin, at denne vidunderlige og dengang sjældne tyske rexrace blev bevaret. De kendte dyr fra dette opdræt er Ferdi, Roland og Silke von Grund.

I begyndelsen vidste heller ikke familien Barensfeld noget om de nye rexmutationer i England, og også de krydsede Devon Rex ind i racen. Først da man fik normalpelsede killinger fandt man ud af, at det måtte dreje sig om forskellige krøl-gener. Gennem årene opbyggede de så det tyske rexopdræt, og på grund af mangel på avlsmateriale var også de - ligesom opdrættere af de andre krøl-racer - tvunget til udkrydsninger. Familien Wöllner (opdræt von Zeit) i datidens Vesttyskland hørte tilfældigt om disse særegne, krøllede katte. Deres største ønske var at eje en af dem. De kontaktede familien Barensfeld, men på grund af de politiske forhold var det ikke helt nemt at udveksle katte.

Det lykkedes dog i 1973, og så kunne man påbegynde det tyske Rex-opdræt også i Vesttyskland. I 1979 fandt man i Siegburg endnu en krøllet hankat. Han var sort/hvid, og blev kaldt Puschkin. Familien Wöllner omdøbte ham til Kater Preu, og han skulle så berige GRX-opdrættet med sine gener. Men allerede efter resultatet af den første parring måtte man med forbavselse erkende, at han antagelig besad nogle helt andre krøl-gener. Han blev straks kastreret, så man fandt aldrig ud af, hvad han egentlig var for en krøl.

Også familien Wöllner har en stor ære i udviklingen af German Rex-opdrættet. Deres bedst kendte avlshan var Dietrich von Zeit, men også søskendeparret Xerri og Xanti skrev historie ved i August 1981 at frembringe den første German Si-Rex, Dianne-II. Dianne var en slank og yndig hunkat, som familien Wöllner ikke agtede at komme af med. Og alligevel lykkedes det fru Glück, der en dag var på besøg og forelskede sig i killingen, at få den med hjem. Hun begyndte så at opdrætte racen (opdræt vom Glücksanger).

Blandt andre, senere kendte GRX-opdrættere er Annelise Hackmann, en tidligere FIFe-dommer og formand for 1.DEKZV. Men racen havde dårlig gennemslagskraft overfor de andre krøllede racer. Også gennem det sidste tiår havde GRX-opdrættet måttet bukke under, hvis det ikke var for den erfarne schweiziske opdrætter fru Schwarzenbach (opdræt Frizzled Frolic), der med masser af initiativ påtog sig at videreføre opdrættet.Specialklub

  • IngenStandard m.m.

  • FIFe standard
  • FIFe scale of points
  • EMS kode systemet
  • Godkendte GRX farver/koder