JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Katteracer > Kategori 4 > Japanese Bobtail
 

Kategori 1
Kategori 2
Kategori 3
Kategori 4
-- 
Abyssinier/Somali
Balineser, Orientalsk kort- og langhår, Siameser
Cornish Rex
Devon Rex
German Rex
Japanese Bobtail
Peterbald
Russian Blue
Sphynx
Foreløbigt godkendte racer
Huskatte


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Racebeskrivelse: Japanese Bobtail

En Japanese Bobtail er en lille til medium, elegant korthårskat. En Bobtail er meget vågen og aktiv. Idealvægten for en hunkat er 2 til 2½ kg og for en hankat 3 til 4 kg. Men enkelte individer indenfor racen mener, at stort er flot. En enkelt her i Danmark, er efterhånden nået op på 6 kg!

Navnet har racen fået af amerikanerne, som ”opdagede” denne specielle krølhalede kat, da japanerne åbnede dørene for turister i slutningen af 1960’erne. På det tidspunkt havde Japanese Bobtails været kendt i Japan i mindst 1000 år. Det er kun katte, der kan føre deres stamtavle tilbage til Japan, der må kaldes Japanese Bobtail, også selv om Bobtails lever frit i store dele af Asien. I Rusland kaldes de Karelian Bobtails og på Philippinerne Chinese Bobtails.

Det, der især kendetegner racen, er den unikke hale. Ingen Bobtail fødes helt uden hale og ingen med en normal, lang lige hale. Halen kan være fra 1 til 13 cm. lang, men syner kortere, da halen ”krøller”. Ikke 2 Bobtails har ens haler, alle er unikke. Bobtails findes i et utal af farver, de eneste, der ikke er tilladte, er maskede som Siamesere eller tickede som Abyssiniere. De mest almindelige er dog sort/hvid og rød/hvid. Den mest ønskede kombination er Mi-Ke (sort/rød/hvid eller tre-farvet).

En Bobtail er afgjort ikke en sofapude, men en kat, der aktivt tager del i familiens hverdag; hvilket vil sige, at den nysgerrigt har sin næse med i det meste, man foretager sig. Her kan nævnes opvask, gulvvask og andre huslige sysler. Samtidig er Bobtailen en ægte ”hyggoman”, som elsker at ligge på skødet, sidde på skulderen og placerer sig oftest i midten af dobbeltsengen. Det er også en kat, der absolut ikke trives som alenekat. Er familien ikke hjemme en stor del af dagen, anbefales det, at Bobtailen har selskab af en anden kat eller en hund.

Samtidig vil vi godt fremhæve, at Bobtailen bestemt ikke er en sart kat. Det er en kat med en robust psyke, der sagtens kan trives i en børnefamilie. Og Bobtailen er en kat med et robust helbred, dyrlægebesøgene indskrænker sig oftest til den årlige vaccination. Desværre er racen endnu ikke specielt udbredt i Europa.


Tekst & foto: Societetet til Fremme af Interesse og Forståelse for Japanese Bobtails i DanmarkStandard m.m.

  • FIFe standard
  • FIFe scale of points
  • EMS kode systemet
  • Godkendte JBT farver/koder