JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Katteracer > Kategori 3 > Ocicat
 

Kategori 1
Kategori 2
Kategori 3
-- 
Bengal
Burmilla
Brite
Burmeser
Chartreux
Europé
Kurilian Bobtail
Korat
Manx
Cymric
Ægyptisk Mau
Ocicat
Snowshoe
Sokoke
Kategori 4
Foreløbigt godkendte racer
Huskatte


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Racebeskrivelse: Ocicat

Racebeskrivelse for OcicatHistorie:

Ocicat er en forholdsvis ny race, der første gang blev skabt 1964 i USA ved parringer imellem Siameser og Abyssinier. Der gik dog nogle år, inden avlsarbejdet tog rigtig fat, og her blev i starten også foretaget udparring med American Shorthair, for at skabe en sølv-variant og samtidig tilføre racen mere substans.

Efter 23 års avlsarbejde opnåede Ocicat i 1987 Championship status i det amerikanske avlsforbund CFA. Sideløbende var avlsarbejdet af denne nye spændende race også påbegyndt andre steder i verden, og i 1992 blev Ocicat godkendt i det europæiske avlsforbund FIFe.

I 1991 kom den første Ocicat til Sverige fra England og året efter kom de første katte til Finland. Især i Sverige og Finland blev racen hurtigt populær og avlsarbejdet udbredt. I dag er Finland stadig det land i Europa, hvor racen er allermest udbredt.

I Danmark så vi første gang en Ocicat i 1996, hvor de to første katte – Anórien’s Tar-Ancatime og Goldshadow’s Ahududu of Watamu – blev importeret fra hhv. Finland og Sverige af katteri Watamu v/Grethe Højgaard Jensen i Odense. Året efter blev det første Ocicat kuld født her i landet. Disse to chokolade spottede katte fik i alt 18 killinger, hvoraf flere fik lov at gå videre i avlen. Dermed lagde de grundstenen til det danske opdræt af Ocicat og deres navne kan stadig ses tilbage i stamtavlerne på flere af vores katte i dag.

Hurtigt kom flere opdrættere til, og flere nye avlskatte blev importeret bl.a. fra Holland, Tyskland og især fra Norge, Sverige og Finland.

I årenes løb har antallet af opdrættere her i landet ligget på mellem 5 - 10 opdrættere, hvoraf nogle har været mere aktive end andre, og nogle kun kortvarigt mens andre fortsat holder ved igennem mange år. Foreløbig er der registreret over 400 Ocicat her i landet.

Målet med racen var dengang og nu, at skabe en racekat med det plettede og vilde jungle-look, men med tamkattens forudsigelige og omgængelige temperament. I modsætning til flere andre plettede katteracer er der ingen vilde katte bag en Ocicat!

Lilla Spottet Ocicat - Voksen hunkat
Lilla Spottet Ocicat - Voksen hunkat
 


Standard:

En Ocicat er en mellemstor til stor, muskuløs kat med en atletisk kropsbygning. Den vejer mere end den umiddelbart ser ud til – hunkatte 3-5 kg. og hankatte 5-7 kg. Fuldvoksne kastrater kan dog sagtens veje endnu mere, men vil i så fald ofte være overvægtige.

Ocicat har en kort, tætliggende og skinnende agouti pels med et tydeligt spottet tabby mønster. Det er først og fremmest dette spottede mønster, der kendetegner en Ocicat, men også typen – det rigtige Oci-look eller ”The wild look” – er særdeles vigtigt for racen!

Hovedet har en blød kileform med en bred velmarkeret snude og store mandelformede øjne, der har mere end et øjes afstand. Alle øjenfarver er tilladt undtagen blå.
Ørene er middelstore og placeret i en 45 graders vinkel fra en vandret linje over øjenbrynene.

Kroppen er forholdsvis lang, dyb og bred med en kraftig knoglebygning og stærk muskulatur dog uden at virke grov, men derimod med et atletisk udtryk.

Pelsen er kort og glatliggende med et satinagtigt skær, og må ikke virke ulden eller for lang.

Det spottede tabby mønster kendetegnes ved det klassiske "M-tegn" i panden og markerede striber på kinderne. Herefter deler mønsteret sig op i spotter overalt på kroppen og brudte striber ned ad benene. Halen har tværgående brudte striber og ender i en ensfarvet mørk halespids. Spotterne er størst midt på kroppen, hvor de danner et "bull's eye" omkring den største spot.

Ocicat findes i farverne sort, blå, chokolade, lilla, cinnamon og fawn.
Disse 6 farver findes tillige i en sølv variant – i alt 12 forskellige farvevarianter.

Sort spottet Ocicat - Killing
Sort spottet Ocicat - Killing
 


Sundhed:

Ocicat er generelt en sund og stærk race med et godt immunforsvar, der forholdsvist sjældent rammes af infektionssygdomme.

De fleste har også sunde og stærke tænder og tandkød højt op i alderen. Dog kan der forekomme tandproblemer i enkelte linjer, som er udelukket fra det fortsatte avlsarbejde.

Der ses generelt ingen hud- eller pelsproblemer, og en Ocicat kræver et minimum af pelspleje på grund af den korte og tætliggende pels.

Ocicat er en fysisk stærk kat med en god og harmonisk kropsstruktur. Den har en atletisk og muskuløs krop og sunde led. Den er ikke på nogen måde "over typet" i hverken hovedform eller kropsstruktur.

En Ocicat har forholdsvist let ved at reproducere sig selv, føder normalt sine killinger uden vanskeligheder og passer sit afkom på bedste vis. Kuldstørrelsen ligger typisk på mellem 3-5 killinger.

Der er ingen arvelige sygdomme eller særlige helbredsmæssige problemer, der specielt gør sig gældende for Ocicat. Men da racen oprindeligt er sammensat af Siameseren, Abyssinieren og American Shorthair, er det naturligvis vigtigt at være opmærksom på de eventuelle sygdomme, der måtte forekomme i disse racer.

Derfor anbefaler Dansk Ocicat i samråd med Felis Danicas Avlsråd, at alle avlskatte - som en forebyggende indsats - undersøges for de kendte lidelser, der kan forekomme hos katte med en lignende genetisk baggrund.

Chokolade spottet Ocicat - Voksen hankat
Chokolade spottet Ocicat - Voksen hankat
 


Temperament:

En Ocicat har et særdeles dejligt temperament! Den er en intelligent, aktiv, legesyg, kontaktsøgende og meget nysgerrig kat – hele livet igennem. Den er hengiven og følger sin ejer overalt og vil gerne deltage og ”hjælpe til” med det der foregår.

En Ocicat er generelt meget lærenem. Den kan fint lære at gå i snor og vil ofte gerne apportere legetøj. Den lærer sig også hurtigt at åbne døre, skabslåger og andet den finder interessant, og kan være meget opfindsom!

En Ocicat er meget i kontakt med sin ejer, og kræver man ofrer en hel del tid og opmærksomhed på den. Den vil gerne leges og snakkes med, og nogle kan føre lange "samtaler". Den er dog ikke nær så "snakkende" som en Siameser og har heller ikke dennes karakteristiske stemme. En Ocicat er også meget kælen, men har ikke altid lige tid, når du gerne vil have den på skødet. Til gengæld elsker den at hygge sammen med dig i sofaen eller ligge i arm hos dig hele natten! Ofte er en Ocicat også glad for at sidde på din skulder og følge med i alt hvad du laver.

En Ocicat er meget social og de fleste trives absolut bedst sammen med andre katte - især fra egen men også fra andre racer. Dog er den på grund af sin høje intelligens og stærke personlighed også en lidt dominerende kat, der "fylder" meget og derfor ikke altid trives i for store flokke. Ved for store grupper af katte kan derfor ses stress symptomer i form af jalousi og urenlighed eller strinten.

Til gengæld trives Ocicat fint sammen med hunde og ikke mindst sammen med børn! En Ocicat er afgjort den perfekte familie kat, der elsker at tage del i et aktivt familieliv, hvor den får masser af opmærksomhed.

En Ocicat er generelt meget venlig og imødekommende og den udviser meget sjældent aggressivitet.

Blå spottet Ocicat - Killing
Blå spottet Ocicat - Killing
 


Øvrige egenskaber:

Ocicat er generelt en sund og stærk race!
Den kræver et minimum af pelspleje.
Den trives fint i lejlighed, når blot den har selskab og aktivitetsmuligheder nok.
Hvor det er muligt trives Ocicat allerbedst med adgang til indhegnet have, men først og fremmest har den brug for at kunne være sammen med sin familie, hvorfor en separat voliere ikke er ideel. Derimod er en indhegning omkring terrassen, hvor familien selv opholder sig, meget mere velegnet.
En Ocicat bør ikke være fritgående. Dels på grund af biler, men også på grund af dens nysgerrige og sociale karakter, der sammen med det spottede udseende gør den ekstra udsat overfor tyveri!

Ocicat er vanedannende… har du først én, får du lyst til at få flere!
Specialklub:


Standard m.m.

  • FIFe standard
  • FIFe scale of points
  • EMS kode systemet