JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Katteracer > Kategori 1 > Perser/Exotic
 

Kategori 1
-- 
Perser/Exotic
Ragdoll
Hellig Birma
Tyrkisk Van
Kategori 2
Kategori 3
Kategori 4
Foreløbigt godkendte racer
Huskatte


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Racebeskrivelse: Perser og Exotic

Perserkatten er ideel som familiekat. Den har et roligt temperament, er hengiven, kælen og falder let til i nye omgivelser. Som killing er den utrolig nysgerrig, legesyg og kælen. Man kan ligge og lege med den på gulvet, hvor den helt overstadigt gør de utroligste krumspring. Lidt efter får den måske et anfald af "slumresyge". Fra kåd, overstadig spilopmager til et lille søvnigt dydsmønster på ganske få sekunder. Har man først valgt at lukke en perser ind i sit hjem og hjerte, fortryder man det aldrig. Man får sig en følgesvend for livet! Har man børn, har de fået en ny legekammerat til at tumle med og til at slappe af sammen med.

Under persergruppen hører også exotic, som er en korthåret perser. Den er ofte lidt mere vågen end de langhårede persere, men med det samme hengivne og kærlige sind. Pelsen er længere, tættere og blødere end på en huskat, men ikke luftig og flagrende som på perserne og kræver derfor ikke så meget pelspleje som en perser. Exotic findes i samme farver som perserne.

Pelsplejen hos en perser kan være forskellig fra kat til kat. Som en tommelfinger-regel, kan man regne med at skulle rede sin perser godt igennem et par gange om ugen. Den skal også bades - spørg opdrætteren om råd angående dette. Der er som sagt pelspleje: Det må man tage med i sine overvejelser, når man ønsker at købe en langhåret kat. Dog behøver man ikke et helt arsenal af redskaber, som nogle kattebøger siger, men en god kam, og evt. en børste er grundredskaberne til alm. pelspleje. Man bør også købe en neglesaks, da en indekat ikke slider sine kløer. Derfor bør de klippes efter behov - lad opdrætteren vise dig hvordan. Er det en udstillingskat du er interesseret i, kan det være nødvendigt at anskaffe sig flere ting. Hvilket behov der er dér, finder man ud af efterhånden, som man arbejder med sin kat.
Kilde: Royal Canin - Fotograf: Lenfant 
Perser 
  

Har man bestemt sig for en perser, bør man tage ud og kigge på killinger hos forskellige opdrættere eller gå på en katteudstilling og se på farvevarianterne og måske få en snak med nogle opdrættere. Det er dog bedst at se katten i det hjem, den er vokset op i. Der er normalt også bedre tid til råd og vejledning i de hjemlige omgivelser. Det er et familiemedlem for mange år, man er i færd med at anskaffe sig, og det er vigtigt, man vælger rigtigt.

Er man i tvivl om, hvilken killing man skal vælge, lyt da til opdrætteren, der ofte har haft flere kuld og kender sine katte til bunds. Opdrætteren kan vejlede og hjælpe med evt. startvanskeligheder. Spørg altid, hvis du føler dig usikker - der findes ingen dumme spørgsmål!

Når du så har fået dig en perser, ja så træder specialklubberne ind i billedet. De hjælper, så du kan komme godt i gang med din dejlige kat.Specialklubber:
 Kilde: Royal Canin - Fotograf: Lenfant
 Perser
  


Standard m.m.

  • FIFe standard
  • FIFe scale of points
  • EMS kode systemet
  • Godkendte PER/EXO farver/koder