JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Opdræt > Parringsaftale
 

Stamnavn
Godkendt katteri
Mentorordning
Killinger første gang
24 måneders regelen for hunkatte
Farvegenetik
Købsaftale
Parringsaftale
EMS systemet
Avlshanner


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Parringsaftale første gang

Har du en hunkat i en godkendt race, som du gerne vil have parret, skal du først og fremmest have fundet en egnet han.

Er du selv opdrætter, har du måske allerede bestemt, fra hvilket katteri du vil vælge hannen til dine killinger. Måske har du rådført dig med din hunkats opdrætter, som kender linierne og genmaterialet og har ud fra det besluttet dig. Det kan også være, du har lavet en mundtlig aftale på en udstilling om parring med en dejlig han, der lige har det, du mener, kan supplere og helst forbedre din hunkats linier, eller måske har du benyttet dig af den ekspertise, du kan få ved at kontakte avlsrådet og få dem til at foreslå nogle passende muligheder.

Det bør være en selvfølge, at kattene er sunde og raske, har de lovpligtige vaccinationer og er fri for utøj.

Inden parringen finder sted, er det en god idé at forhøre sig, om der er registreret afkom efter hankatten. Er der ikke det, skal han være kryptorchidundersøgt og fri for navlebrok, hvilket skal fremgå af stamtavlens bagside. Han- og hunkattens ejere bliver derefter enige om vilkårene og udfylder en parringsaftale.(En sådan kan downloades her på sitet.)

Både hankattens og hunkattens ejer skal skrive navn, adresse, post nr., by, tlf. og evt. mobil tlf. også gerne e-mail og hjemmeside adresse, hvis en sådan haves.

Derefter skal hankatte- og hunkatteejeren udfylde kattens fulde navn og stambogsnummer fra stamtavlens forside, samt racen i næste rubrik, samme linie, og fødselsdatoen.
Farve og EMS koden(som står øverst på 2. linie i midterbladet på stamtavlen).
Har hankatten (eller hunkatten ) afkom efter sig X af i ja feltet, er han/hun microchippet eller tatoveret skrives nr. i næste felt.

Så langt, så godt.
Under punktet "Aftalte vilkår" skal prisen skrives og hos hvem, parringen skal foregå.
Der er mange måder at betale en parring på, og beløbets størrelse er individuel.
Nogle forlanger en fast pris, der skal afregnes inden katten tages til parring. Andre har en fast pris, hvor 1/3 betales inden parringen, 1/3 efter drægtigheden er påviselig og den sidste 1/3, når der er født levende killinger. *
Nogle vil have X antal kr. ved parringen og senere et tillæg for hver levende killing.
Eller måske betaler man for parringen med en killing. Men hvad end man har aftalt, skal det fremgå klart og tydeligt af parringsaftalen, så det ikke kan misforstås.
* levende killinger er der også forskellige definitioner på, lige fra levende født, lever efter 3. døgn eller lever efter 1. uge. Der er taget forbehold for diverse mulige opfattelser på standartaftalen og gjort plads til ekstra tilføjelser, så husk at skrive det på, I aftaler mundtlig.

Skulle parringen ikke lykkes, eller er hunkatten ikke drægtig, er det kutyme med en gratis omparring.
Også dette skal uddybes og tilføjes på kontrakten, da 2 hold ofte kan have 2 forskellige opfattelser af, hvad der er aftalt. Husk også at udfylde den del af aftalen.

Oftest er det hankattens ejer, der udfylder den del, så husk at være nærværende og spørg, hvis du er i tvivl om noget. Skulle dine synspunkter slet ikke blive taget i betragtning, vil vi anbefale, du finder en ny avlshan hos en mere seriøs opdrætter til din hunkat.