JYRAK  |  Udstillinger  |  Killinger til salg  |  Opdræt  |  Medlemsservice  |  Katteracer  |  Betaling til JYRAK  |  Formularer  
  Hjem 
  Du er her:  Katteracer > Kategori 4 > Balineser, Orientalsk kort- og langhår, Siameser
 

Kategori 1
Kategori 2
Kategori 3
Kategori 4
-- 
Abyssinier/Somali
Balineser, Orientalsk kort- og langhår, Siameser
Cornish Rex
Devon Rex
German Rex
Japanese Bobtail
Peterbald
Russian Blue
Sphynx
Foreløbigt godkendte racer
Huskatte


 
  Medlemsnummer   
  Adgangskode   
     


 
 
GF 2023 NY!

Topkatte 2022 tilmelding

Killingekøber medlemsskab

JYRAK Topkatte

Kattemagasinet

 Balineser, Orientalsk kort- og langhår, Siameser

Histore

Siameseren er den ældste af de fire orientalske varianter. Man mener at den oprindeligt stammer fra Thailand (tidligere Siam), men nøjagtigt hvornår den kom til vesten, er der desværre ingen, der ved med sikkerhed.
 Owner: Kira Marseen, DK*Marseen
 En smuk Foreign White, med lysende blå øjne!
  

Fra siameseren udvikledes senere de øvrige varianter: Orientalsk korthår, der har farve på hele kroppen og grønne øjne, Balineseren, der er en langhåret siameser, og Orientalsk langhår, der er den langhårede orientaler.Udseende

De orientalske katte er alle slanke og elegante katte med et langt kileformet hoved med lige profil. Benene skal være høje med små ovale poter. Halen er lang og tynd, en såkaldt piskehale.

Øjnene er orientalske, d.v.s. skråtstillede og mandelformede og for Siamesere og Balinesere er farven altid dyb blå. For Orientalsk kort- og langhår skal øjenfarven være lysende grøn.

Balineser 
Balineser 
  
Ørerne skal være store og åbne ved basen, de skal følge hovedets linier, så der, set forfra, dannes en ligesidet trekant.

Hos de korthårede racer er pelsen altid kort, tætliggende og silkeblød.
Hos de langhårede racer er pelsen halvlang, silkeblød og tætliggende uden underuld.
 
Farverne på de orientalske katte er et kapitel for sig – der er godkendt mere end 500 forskellige farver/mønstre.

De mest markante er Siameserne og Balinesernes maskefarver.
Siameseren/Balineseren er lyse katte med punktfarver i ansigtet, på ørerne, på benene og på halen.
Der findes 29 godkendte farver for Siamesere og det samme antal for Balinesere. Owner: Mette Mejdahl, DK*Petheaven
 Et nyfødt kuld killinger og deres stolte mor.
Et glimrende eksempel på en Orientalsk korthårs mor (lilla), med både Orientalsk korthårs killinger i cinnamon, cinnamon bicolour og chokolade bicolour - foruden en enkelt chokolade bicolour Siameser!
  
Det kan være fuldmaskede, hvor farven dækker hele punktet eller tabbymaskede, hvor farven sidder i tabby-striber og endelig tortiemaskede, der har blandet creme eller røde pletter i punktfarven.
Endelig findes der en helt hvid variant uden punktfarver, der kaldes Foreign White.

Alle farverne findes også med hvide pletter til at bryde masken og punktfarverne.

Orientalsk korthår og langhår er godkendt i stort se alle mulige farvevariationer, med og uden sølv, med og uden hvidt i alle tabbymønstere. Det er her det store antal godkendte farver eksisterer.


 
Temperament

 Owner: Mette Mejdahl, DK*Petheaven
 Lilla Orientalsk korthår, poserer for fotografen
  
De orientalske katte hører uden tvivl til de mest livlige og intelligente katteracer. De skal helst være med til alt, hvad man foretager sig.
Deres nysgerrighed kan nogle gange være lidt besværlig, da de let åbner skuffer, skabe eller døre. Men når de så ligger spindende på ens skød og kigger én dybt i øjnene, tilgiver man den alt.
Orientalske katte er meget sociale og ligger ofte "i bunke" og sover, 5 - 10 katte i en stol (hvis man altså har så mange).

De orientalske katte er meget lærenemme, de lærer let at gå i snor eller apportere legetøjsmus, og med lidt fornuftig træning kan man sagtens lære sin siameser/orientaler, at komme, når man kalder på den.

Disse katte kræver, at man har tid til at tage sig af dem, og er man udearbejdende, er det en god ide at købe to katte, så de kan holde hinanden med selskab, mens man er væk.

DK*Petheaven Irish Ale, OSH o 03
<br>Owner: Mette Mejdahl, DK*Petheaven 
Cinnamon bicolour, Orientalsk korthår 
  
Siamesere har førhen haft ry for at være aggressive, men de katte, man ser nu om dage, har i langt de fleste tilfælde et endog særdeles kærligt sind, og de få undtagelser er ofte katte, der ikke har fået opmærksomhed og kærlighed nok.

De orientalske katte bevarer deres dejlige livlige temperament højt op i alderen.

Katte fra denne gruppe, der ikke skal bruges til avl, bør neutraliseres, da en hunkat i løbetid kan være endog meget støjende.

Orientalske katte bliver ofte tidligere kønsmodne end andre katteracer.